Κοινό των Θεσσαλονικέων

Ιστολόγιο πληροφόρησης για τις εν τη Μακεδονία δράσεις του ελληνοπρεπούς ρεύματος.

  • Blogroll

    • 01 ΚΟΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ
    • 02 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
    • 1 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    • greatlie Μιχάλης Καλόπουλος
    • ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ
    • ΣΧΙΖΑΣ
    • ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ

16/1/09: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τον Επίκουρο. Πλούσιο Φωτογραφικό υλικό!

Posted by Thespis στο 16 Φεβρουαρίου, 2009

Δείτε επίσης: Συζήτηση για τον Επίκουρο στην τηλεόραση. Κανάλι EUROPE 1, Θεσσαλονίκη.
καθώς επίσης: Επικούρειων Δόξαι” – Παρουσίαση βιβλίου του Χρ. Γιαπιτζάκη – Θεσσαλονίκη
και επίσης: Ο Μάριος Βερέττας παρουσιάζει βιβλίο για την Επικούρεια φιλοσοφία στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 163web

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλεως (Διαγώνιος), έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Γιαπιτζάκη «Επικουρείων Δόξαι».

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 076web

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που στο Πανεπιστήμιό της δίδαξε ο Χαράλαμπος Θεοδωρίδης τις αρχές του Επικουρισμού και που πρώτος ο εκδότης Γιάννης Αβραμίδης εξέδωσε το έργο του Επίκουρου.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 081web

Για πρώτη φορά έγινε στην Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της πόλης, μια τέτοια δημόσια εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, μεταφέροντας τις Δόξες (διδάγματα) του Επίκουρου στην καθημερινή σφαίρα των πολιτών. Βγάζοντας την φιλοσοφία από τα σκονισμένα ράφια των φιλοσοφικών σχολών και μεταφέροντάς την εκεί όπου ανήκει: μέσα στην ίδια την ζωή!

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 011web

Το πάν(ελ) των κυρίως ομιλητών.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 016web

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Σωτηρία Κυπριανίδου:

Φίλοι και φίλες, κυρίες και κύριοι. Καλώς ήρθατε.
Η αποψινή μας συνεύρεση είναι η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Θεσσαλονίκης». «Κήπος» λεγόταν η φιλοσοφική Σχολή του Επίκουρου, η Σχολή των Επικούρειων, που δημιουργήθηκε πριν από 2.300 χρόνια και διήνυσε μια πορεία 7 αιώνων αγκαλιάζοντας όλες τις χώρες της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής, πριν αναγκαστεί να κλείσει για λόγους ανωτέρας βίας και απόλυτης απαγόρευσης…

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 024web

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ, ο Γεώργιος Αγρόδιος. SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 023webSMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 017web

Εκπροσωπώντας με την παρουσία του και το Κοινό των Θεσσαλονικέων εκτός απο τον Προμηθέα Πυρφόρο, ο Γεώργιος Αγρόδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολιτιστική παλιγγενεσία που συντελείται στην Β. Ελλάδα με τις συνεχείς δραστηριότητες των συνεργαζόμενων φορέων του ελληνοπρεπούς ρεύματος της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των οποίων ανήκε και η συγκεκριμένη εκδήλωση.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 032web………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 199 (2)webΟ εκπρόσωπος της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Θεσσαλονίκης», ο Αντώνης Μπιλίσης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της ομάδας, τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και στην αναγκαιότητα να γνωρίσει ο σύγχρονος Έλληνας τις αρχές και τον τρόπο σκέψης και ζωής της επικούρειας φιλοσοφίας.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 201 (2)web……………………………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 002web…………………………………………………………………………………….

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 050web SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 046web

Ο Γιώργος Φωτεινός απήγγειλε αποσπάσματα από το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα του Επικούρειου ποιητή και φιλοσόφου Λουκρήτιου που φέρει τον τίτλο «Περί της φύσεως των πραγμάτων» (De Rerum Natura) καθώς και από την «Επιστολή προς Μενοικέα» του Επίκουρου.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 013web……………………………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 092web (2)……………………………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 060web………………………………………………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 061web SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 066web…………………………………………………………………………………

O Μάριος Βερέττας, εκδότης του βιβλίου του Χρήστου Γιαπιτζάκη, παρουσίασε τον συγγραφέα ενώ έκανε τιμητική αναφορά στον Θεσσαλονικιό εκδότη Γιάννη Αβραμίδη για την σημαντική του συμβολή στην ανάδειξη του έργου του Επίκουρου.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 055web………………………………………………………………………………………..

smallceb5cf80ceb9cebacebfcf85cf81ceb9ceb9cebfcf85-ceb4cebfcebeceb1ceb9-cf80ceb1cf81cebfcf85cf83ceafceb1cf83ceb7-ceb2ceb9ceb2cebbceaf

Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, με αφορμή το βιβλίο του «Επικουρείων Δόξαι», μίλησε για το έργο του Επίκουρου και αναφέρθηκε εκτενώς στην επικούρεια φιλοσοφία.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 120 (2)web SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 139web………………………………………………………………………………………………….

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 109webΓια πρώτη φορά έγινε δημοσίως στην Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της πόλης, μια τόσο αναλυτική αναφορά και παρουσία της φιλοσοφικής Σχολής του Κήπου του Επίκουρου.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 166web SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 155webΜιας Σχολής των αρχαίων Ελλήνων που διήρκεσε 7 αιώνες και αναπτύχθηκε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, για να κυνηγηθεί αγρίως και να εξοντωθεί απ’ τους εχθρούς του ελληνισμού κατά τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 001web……………………………………………………………………………
smallceb5cf80ceb9cebacebfcf85cf81ceb9ceb9cebfcf85-ceb4cebfcebeceb1ceb9-cf80ceb1cf81cebfcf85cf83ceafceb1cf83ceb7-ceb2ceb9ceb2cebbceaf1

Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

smallceb5cf80ceb9cebacebfcf85cf81ceb9ceb9cebfcf85-ceb4cebfcebeceb1ceb9-cf80ceb1cf81cebfcf85cf83ceafceb1cf83ceb7-ceb2ceb9ceb2cebbceaf2

smallceb5cf80ceb9cebacebfcf85cf81ceb9ceb9cebfcf85-ceb4cebfcebeceb1ceb9-cf80ceb1cf81cebfcf85cf83ceafceb1cf83ceb7-ceb2ceb9ceb2cebbceaf3………………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 176web…………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 089web

Αν και οι ερωτήσεις όπως και οι τοποθετήσεις απ’ το κοινό ήταν πολλές, η εκδήλωση αναγκάστηκε να λάβει τέλος λόγω της περασμένης πλέον ώρας.

Σχολιάστε